Σχέδιο Επιχορήγησης για την ψηφιακή μετάβαση παροχέων ειδικών μορφών τουρισμού
Στόχοι Σχεδίου, ανώτατο ποσό επιχορήγησης και ισχύ
Το Σχέδιο Επιχορήγησης για την ψηφιακή μετάβαση παροχέων ειδικών μορφών τουρισμού με βάση τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (DE MINIMIS), εκπονείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού και έχεις ως στόχο την ενίσχυση της διαδικτυακής παρουσίας των παροχέων/εμπλεκομένων ειδικών μορφών τουρισμού, την εντατικοποίηση της διαδικτυακής προώθησης των ειδικών μορφών τουρισμού και τη στοχευόμενη προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού μέσω του διαδικτύου.
Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης κατά περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 75% της συνολικής δαπάνης με ανώτατο ποσό τις €5.000 (πέντε χιλιάδες ευρώ).
Το Σχέδιο θα έχει ετήσια ισχύ, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους ή μέχρι εξαντλήσεως των σχετικών πιστώσεων.
Για σκοπούς του παρόντος Σχεδίου επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται οι ακόλουθες:
1. Κόστος δημιουργίας/ αναβάθμισης ιστοσελίδας για προβολή μεταξύ άλλων, των ειδικών μορφών τουρισμού που περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030, όπως πιο κάτω:
- Καταδυτικός Τουρισμός
- Αθλητικός Τουρισμός (συμπεριλαμβανόμενου ποδηλατικού τουρισμού, τουρισμού σκοποβολής κ.λ.π)
Τουρισμός Οινογαστρονομίας - Συνεδριακός Τουρισμός και ταξιδίων κινήτρων
- Γαμήλιος/Ρομαντικός Τουρισμός
- Τουρισμός Κρουαζιέρας
- Ναυτικός Τουρισμός (Μαρίνες,Yachting, Λιμάνια)
- Τουρισμός Υπαίθρου/ Τουρισμός Φύσης
- Πολιτιστικός Τουρισμός
- Θρησκευτικός Τουρισμός
- Τουρισμός Υγείας (ιατρικός, ευεξίας, αποκατάστασης, τρίτης ηλικίας)
- Τουρισμός Γκολφ
2. Κόστος δημιουργίας περιεχομένου (content) για προβολή των ειδικών μορφών τουρισμού όπως αυτές αναφέρονται πιο πάνω.
3. Search Engine Optimisation – SEO
4. Μεταφράσεις σε γλώσσες εκτός της ελληνικής και αγγλικής
5. Online booking system
6. Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (π.χ. για απευθείας επικοινωνία με ενδιαφερόμενους για αιτήματα/ απαντήσεις σε ερωτήματα κλπ)
- Η ιστοσελίδα πρέπει οπωσδήποτε να είναι διαθέσιμη τουλάχιστο στην ελληνική και αγγλική.
- Η ιστοσελίδα πρέπει να επιτρέπει πρόσβαση και από κινητές συσκευές (mobile friendly).
- Η ιστοσελίδα δεν πρέπει να προβάλλει με κανένα τρόπο τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.
- Δεν επιτρέπεται η εμφάνιση παραθύρων (pop-ups) κατά το άνοιγμα της ιστοσελίδας ή κατά τη διάρκεια περιήγησης του επισκέπτη σε αυτή.
- Η ιστοσελίδα πρέπει να ανοίγει σε όλους τους browsers (Chrome, Firefox κλπ) με τον ίδιο τρόπο.
- Σε ευδιάκριτο σημείο στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας θα πρέπει να υπάρχει σύνδεσμος (link) που θα παραπέμπει τον επισκέπτη στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού (www.visitcyprus.com).
- Κατά την ετοιμασία της ιστοσελίδας συστήνεται να χρησιμοποιηθούν λέξεις κλειδιά (keywords) οι οποίες θα βοηθήσουν την ιστοσελίδα να εμφανίζεται ψηλότερα στις προτιμήσεις των χρηστών.
- Στις περιπτώσεις δημιουργίας περιεχομένου (content) για προβολή των ειδικών μορφών τουρισμού θα πρέπει να γίνεται αναφορά στη συνεισφορά του Υφυπουργείου Τουρισμού.
- Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται στο Υφυπουργείο Τουρισμού πριν από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών για τη δημιουργία της ιστοσελίδας ή της δημιουργίας περιεχομένου (content).
- Η έγκριση της επιχορήγησης θα πρέπει να εξασφαλίζεται από το Υφυπουργείο πριν την έναρξη της υλοποίησης των επιλέξιμων δράσεων/δαπανών.
- Αναλόγως της επιλέξιμης δαπάνης για την οποία θα αιτηθεί ο/η αιτητής/τρια θα πρέπει να υποβάλει προσφορές από τουλάχιστον τρεις (3) προσφοροδότες οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν κατ’ ελάχιστον τα πιο κάτω κριτήρια:
i. Για τη δημιουργία ιστοσελίδας/τεχνική αναβάθμιση της ιστοσελίδας, online booking system και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, οι προσφοροδότες θα πρέπει να εξειδικεύονται στη δημιουργία ιστοσελίδων
ii. Για δημιουργία/παραγωγή περιεχομένου (content), οι προσφοροδότες θα πρέπει να είναι διαφημιστικές εταιρείες ή εταιρείες παραγωγής που θα παράξουν οπτικοακουστικό υλικό που να προβάλλει ειδικές μορφές τουρισμού (π.χ. virtual tours, reels, φιλμάκια, φωτογραφικό υλικό κλπ)
iii. Για Search Engine Optimisation (SEO), οι προσφοροδότες θα πρέπει να είναι εταιρείες που εξειδικεύονται στην δημιουργία ιστοσελίδων και ασχολούνται με το SEO - Οι προσφοροδότες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν μέσω της ιστοσελίδας τους ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
- Στις περιπτώσεις που ο/η αιτήτής/τρια υποβάλει αίτηση για πέραν της μίας δράσης/δαπάνης θα πρέπει να υποβληθεί αναλυτική προσφορά για την κάθε δράση/δαπάνη αναλυτικά.
- Σε περίπτωση έγκρισης επιχορήγησης, δεν επιτρέπεται η εξασφάλιση και άλλης επιχορήγησης από το Υφυπουργείο ή από οποιοδήποτε άλλο Δημόσιο Φορέα ή Οργανισμό για την ίδια ενέργεια.
- Οι υποβαλλόμενες αιτήσεις θα εξετάζονται κατά σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής τους στο Υφυπουργείο και μέχρι εξαντλήσεως των προβλεπόμενων πιστώσεων που έχουν περιληφθεί στον ετήσιο προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού.
- Νοείται ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού διατηρεί το δικαίωμα της εξέτασης κατά προτεραιότητα των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από αιτητές/ τριες που δεν έχουν ήδη εξασφαλίσει προηγούμενη επιχορήγηση από το υπό αναφορά Σχέδιο εντός του έτους.
- Το Υφυπουργείο Τουρισμού θα χειρίζεται όλα τα έγγραφα και πληροφορίες που λαμβάνει σε σχέση με το Σχέδιο Επιχορηγήσεων ως προσωπικά και απόρρητα και δεν θα δημοσιεύει ή αποκαλύπτει οποιαδήποτε στοιχεία υποβάλλονται, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του/της αιτητή/τριας.
- Το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει ο κάθε δικαιούχος ετησίως ανέρχεται στις €5.000 (πέντε χιλιάδες ευρώ).
- Οι αιτητές/ τριες του υπό αναφορά Σχεδίου Επιχορηγήσεων αποδέχονται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους, προϋποθέσεις, υποχρεώσεις και πρόνοιες που αυτό περιλαμβάνει.
Δυνητικοί δικαιούχοι
Δικαιούχοι αιτητές/ τριες για το παρόν Σχέδιο είναι:
- Τοπικά αδειούχα Γραφεία Τουρισμού & Ταξιδίων τα οποία δραστηριοποιούνται στις ειδικές μορφές τουρισμού
- Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων (Παράρτημα Δ), ή που να βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων, ως ορίζεται η ορεινότητα, ανεξαρτήτως πληθυσμού (Παράρτημα Ε).
- Άλλοι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς (αναλόγως του τομέα) εξαιρουμένων των αδειούχων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και Κέντρων Αναψυχής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τους δικαιούχους του Σχεδίου είναι να κατέχουν όλες τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας αναλόγως του τομέα, να δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και να πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει το Υφυπουργείο για την κάθε ειδική μορφή τουρισμού.
Πρακτική υποστήριξη και καθοδήγηση
Κατά το στάδιο υποβολής αίτησης ένταξης στο Σχέδιο Επιχορήγησης για την ψηφιακή μετάβαση παροχέων ειδικών μορφών τουρισμού με βάση τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De Minimis), οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν:
- Την ετοιμασία και υποβολή αίτησης ένταξης στο Σχέδιο Επιχορήγησης για την ψηφιακή μετάβαση παροχέων ειδικών μορφών τουρισμού
- Την καθοδήγηση των αιτητών στη συγκέντρωση των απαραίτητων παραστατικών, βεβαιώσεων και προσφορών
- Τη διαχείριση της επικοινωνίας με το Υφυπουργείο Τουρισμού μέχρι την εξασφάλιση τελικής απόφασης
Επικοινώνησε μαζί με τους εγκεκριμένους συμβούλους επιχειρήσεων του οργανισμού μας σχετικά με το Σχέδιο Ψηφιακής Αναβάθμισης των Επιχειρήσεων.