Απόσπασμα από συνέντευξη του κυρίου Χρίστου Φωτιάδη, Διευθυντή Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή». Ολόκληρη η συνέντευξη βρίσκεται αναρτημένη εδώ.
Πέντε σχέδια αναμένεται να προκηρύξει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, τα οποία αφορούν τις Μικρομεσαίες αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 57 εκατ. ευρώ, με τα μεγαλύτερα κονδύλια να αφορούν τους τομείς της ψηφιακής αναβάθμισης και της εξοικονόμησης ενέργειας. Ο Χρίστος Φωτιάδης, Διευθυντής Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, δίνει τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσά των επικείμενων σχεδίων, περιγράφοντας ταυτόχρονα και τους στόχους για αναβάθμιση των επιχειρήσεων και την προσαρμογή τους στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται μετά και την κρίση της πανδημίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση του κόστους ενέργειας.
Ποια σχέδια προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα;
Το επόμενο σχέδιο που θα προκηρυχθεί απευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό πέραν των 250 ατόμων και με κύκλο εργασιών πέραν των 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες εξαιρούνταν από τα υπόλοιπα σχέδια, εφόσον αυτά απευθύνονταν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου σχεδίου είναι σχετικά χαμηλός- γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι υπολογίζονται γύρω στις 15-20 επιχειρήσεις και η εισήγηση είναι όπως η μέγιστη χορηγία να ανέλθει στις 750 χιλιάδες ευρώ. Υπολογίζουμε ότι το σχέδιο θα προκηρυχθεί εντός Νοεμβρίου.
Στα σχέδια της νέας προγραμματικής περιόδου περιλαμβάνονται και το σχέδιο ενίσχυσης των οινοποιητικών επιχειρήσεων, το οποίο θα προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Το σχέδιο έχει προϋπολογισμό γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στον κλάδο της οινοποιίας τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, αφού το 60% της ντόπιας κατανάλωσης κρασιού είναι εισαγόμενο.
Το Σχέδιο για τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ προβλέπεται να προκηρυχθεί αρχές του 2023 και θα καλύπτει δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα παρέχονται σε ΜΜΕ για συγκεκριμένους τομείς όπως στρατηγικός ή διοικητικός σχεδιασμός, προώθηση εξαγωγών, εφαρμογή κυκλικού μοντέλου λειτουργίας κ.α.
Υπάρχει επίσης το σχέδιο προώθησης της κυκλικής οικονομίας στις επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 13,5 εκατ. ευρώ το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί εντός πρώτου εξαμήνου του 2023. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί και το σχέδιο που αφορά την Ψηφιακή Αναβάθμιση των επιχειρήσεων, ενώ ήδη τρέχει το σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Επιχειρήσεις.
Ποιος είναι ο προϋπολογισμός αυτών δύο σχεδίων και τι περιλαμβάνουν;
Το ένα σχέδιο αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και στοχεύει στην παραχώρηση κινήτρων και την οικονομική ενίσχυση μέρους των επενδύσεων που υλοποιούν οι επιχειρηματίες. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων αρχίζει τον Νοέμβριο και θα εφαρμοστεί η μέθοδος first come- first serve. H επόμενη φάση του σχεδίου θα προκηρυχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Το ύψος της ενίσχυσης θα φτάνει μέχρι τις 50 χιλιάδες ευρώ και θα καλύπτει επενδύσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή θα καλύπτει μέχρι το 50% της επένδυσης. Το σχέδιο αυτό προκηρύχθηκε για πρώτη φορά το 2019 με 6 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό. Τώρα, στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, ο προϋπολογισμός έχει πενταπλασιαστεί και ανέρχεται γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, 10 εκατ. ευρώ για κάθε έτος (2022 -2024) και οι δικαιούχοι κάθε προκήρυξης υπολογίζονται γύρω στις 300 Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο και αυτό καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις διψούν να ψηφιοποιηθούν. Είναι και ο τρόπος για να γίνεις και πιο ανταγωνιστικός, αφού μειώνεις το κόστος.
Το δεύτερο σχέδιο «αναβαθμίζω- εξοικονομώ στις επιχειρήσεις» ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και αφορά επενδύσεις με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού και ενέργειας. Εδώ, ο πρώτιστος στόχος δεν είναι να παράγεις ηλεκτρικό ρεύμα αλλά να εξοικονομήσεις ενέργεια. Άρα μια επιχείρηση πρέπει να μειώσει την ενέργεια κατά 30% και μετά θα μπορεί να πάρει και επιδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. (θα καταθέτουν επενδυτικό πρόγραμμα για εξοικονόμηση ενέργειας π.χ. επένδυση τοίχων, τοποθέτηση πάνελς, νέες τεχνολογίες). Φυσικά χρειάζεται η βοήθεια από ειδικό εμπειρογνώμονα, διαπιστευμένο στην Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου, ο οποίος θα ετοιμάζει την μελέτη και θα υποβάλλει την αίτηση μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 ή μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού της προκήρυξης. Κατά συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται όπως ετοιμάσουν τις αιτήσεις τους το συντομότερο δυνατό. Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οπότε η απορρόφηση θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Ο χρόνος είναι περιορισμένος και γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση των επενδύσεων και να αρχίσει η πληρωμή των χορηγιών. Το σχέδιο προκηρύχθηκε τον Ιούλιο, και το ενδιαφέρον είναι σχετικά μειωμένο, αφού μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν υποβληθεί 38 αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.
Πού θα επικεντρωθεί το σχέδιο για την κυκλική οικονομία;
Ο στόχος του είναι να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα, για να προβούν σε επενδύσεις για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση των άχρηστων υλικών. Το σχέδιο έτσι όμως εγκρίθηκε καλύπτει κυρίως τις μεταποιητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης ή διεύρυνσης των δικαιούχων μέσω της Διαχειριστικής Αρχής, έτσι ώστε να συμπεριλάβει και άλλους κλάδους που έχουν ανάγκη για τέτοιες επενδύσεις.